Friday, July 4, 2008

Ujian Berpakaian Menutup Aurat


Berpakaian Menutup Aurat Bagi Wanita Dalam Islam

Berpakaian merupakan salah satu ciri kemanusian. Secara nalurinya seorang yang berakal dan telah sampai usia mukallaf merasa malu untuk bertelanjang di hadapan manusia lain. Justeru itu dia akan

berusaha melindungi jasadnya daripada dilihat oleh orang lain dengan berpakaian sekurang-kurangnya untuk menutup dua kemaluan depan dan belakang.

Islam menekankan persoalan berpakaian dengan meletakkan peraturan berkaitan bahagian jasad yang perlu dilindungi dan ditutup daripada pandangan mata orang lain. Namun ada perbezaan peraturan antara lelaki dan perempuan. Hikmah perbezaan ini merujuk kepada perbezaan bentuk fizikal yang dicipta oleh Allah dan juga perbezaan implikasi daripada pendedahan bahagian jasad kepada orang lain. Bahagian jasad yang perlu ditutup dngan pakaian diistilahkan dalam Islam sebagai aurat. Peraturan berpakaian ini pula disebut sebagai pakaian menutup aurat. Artikel ini membincangkan peraturan berpakaian menutup aurat bagi wanita lantaran ia menjadi ujian besar bagi umat akhir zaman ini.

Sejarah Manusia Berpakaian

Apabila Allah mencipta Adam dan Hawa sebagai makhluk manusia yang awal, mereka berdua tidak dibiarkan bertelanjang malah diberikan pakaian. Buktinya ketika Adam di syruga dan melanggar perintah agar jangan makan pohon terlarang, pakaiannya tertanggal. Ia menunjukkan sememangnya mereka berdua berpakaian di syurga.

Apabila mereka berdua diturunkan ke bumi dan lahir zuriat manusia yang ramai merka diberikan tanggungjawab untuk berpakaian dan tidak bertelanjang. Allah berfirman:

Maksudnya: “Wahai anak Adam. Sememangnya Kami telah turunkan kepada kamu pakaian yang menutup kemaluan-kemaluan kamu dan juga (Kami turunkan pakaian) bulu. Dan pakaian taqwa, itu lebih baik. Itu adalah sebahagian tanda-tanda kekuasaan Allah mudah-mudahan mereka mengambil peringatan” (al-Araf: 26)

Kenyataan ini menafikan sejarah manusia rekaan barat yang menyatakan bahawa manusia awal bertelanjang tidak berpakaian. Apabila mereka semakin maju barulah mereka menyedari keperluan berpakaian. Teori ini sebenarnya adalah rentetan teori sesat dan kufur mereka yang menyatakan manusia adalah hasil evolusi yang panjang daripada kejadian binatang seumpama kera. Kera adalah binatang yng tentu sahaja tidak berpakaian. Apabila bertukar menjadi manusia yang berfikir maka manusia barulah berfikir tentang pakaian. Ini adalah teori sesat lagi kufur yang telah berjaya diserapkan dalam pemikiran masyarakat Islam menerusi pendidikan barat. Teori ini menafikan sejarah manusia bermula dengan Adam dan Hawa yang ditegaskan oleh islam dan diyakini juga oleh agama Yahudi dan Nasrani.Buku sejarah ketika saya di tingkatan 2 pada tahun 1987 jelas menjadikan teori ini sebagai sebahagian sukatan yang mesti dipelajari. Malang sungguh pemikiran kufur ini boleh meresap masuk dalam system pendidikan negara yang penduduknya lebih daripada separuh adalah muslim.

Kejayaan Iblis Menanggalkan Pakaian Adam Dan Hawa

Sejarah godaan pertama Iblis kepada manusia yang awal di syurga mempunyai kaitan sangat rapat dengan berpakaian dan bertelanjang. Ini memberi petunjk besarnya isu berpakaian ini bagi manusia sepanjang zaman. Dan ternyatalah inilah ujian besar bagi manusia sepanjang zaman.

Al-Qur’an menjelaskan, Iblis telah berjaya menanggalkan pakaian Adam dan Hawa dengan menggoda mereka berdua makan pohon yang dilarang oleh Allah dalam syurga. Cerita Iblis berusaha menggoda Adam dan Hawa agar tertanggal pakaian disebut dalam beberapa ayat.

Maksudnya: “Lalu syaitan menggoda mereka agar dia bejaya menyerlahkan kemaluan mereka yang terselindung.” (al-Araf: 20)

Maksudnya: “Lalu Iblis menghulurkan pada mereka berdua beberapa tipu daya. Maka tatkala mereka berdua merasai pokok tersebut, terserlahlah kemaluan mereka.Dan segeralah mereka menutupnya dengan daunan syurga” (al-Araf: 22)

Maksudnya: “Lalu kedua-duanya makan sebahagiannya, akibatnya terserlahlah bagi mereka berdua kemaluan mereka.” (Taha: 121).

Lanjutan itu dalam ayat seterusnya iaitu al-Araf: 26 Allah jelaskan bahawa pakaian telah Allah turunkan kepada zuriat manusia.

Maksudnya: “Wahai anak Adam. Sememangnya Kami telah turunkan kepada kamu pakaian yang menutup kemaluan-kemaluan kamu dan juga (Kami turunkan pakaian) bulu. Dan pakaian taqwa, itu lebih baik. Itu adalah sebahagian tanda-tanda kekuasaan Allah mudah-mudahan mereka mengambil peringatan” (al-Araf: 26)

Seterusnya, Allah memberi peringatan kepada zuriat Adam tentang usaha syaitan menelanjangkan manusia ini.

Maksudnya: “Wahai anak Adam. Janganlah kamu terpedaya dengan syaitan sebagaimana dia telah mengeluarkan kedua-ibu bapa kamu dari syurga; dia menanggalkan daripada kedua mereka pakaian keduanya untuk dia menampakkan kemaluan mereka berdua.” (al-Araf: 27)

Sepanjang zaman Iblis dan syaitan sentiasa berusaha menanggalkan pakaian manusia agar bertelanjang. Kejayaan Iblis menanggalkan pakaian Adam dan Hawa dijadikan sebagai peringatan kepada zuriat Adam agar jangan lagi terpedaya dengan godaan syaitan ini.

Benarlah peringatan Allah. Kehidupan manusia moden hari ini menyaksikan bagaimana umat manusia terutama para wanita digoda oleh syaitan jin dan syaitan manusia untuk menanggalkan pakaian mereka dengan hujah fesyen terkini dan gaya hidup masyarakat maju. Justeru kita melihat syaitan-syaitan ini mencipta pelbagai fesyen terkini yang hakikatnya adalah usaha untuk mendedahkan sudut jasad yang sepatutnya diselindungi oleh wanita. Kehebatan dan kesenian rekaan pakaian diukur pada kejayaannya mendedahkan sudut-sudut menggiurkan pada jasad wania yang bakal menjadi daya tarikan yan kuat kepada lelaki. Pelbagai pertunjukan fesyen dibuat diperingkat nasional dan antarabangsa, malah ditaja oleh setengah-setengah kerajaan. Tujuannya tak lain tak bukan ialah memaparkan sudut jasad yang menggiurkan yang tentu sahaja selari dengan nafsu dan keinginan seks yang memang telah sedia ada dalam diri manusia. Tujuannya membangkitkan nafsu dan keinginan seks. Namun matlamat jahat ini disalut dengan hujah kononnya fesyen terkini berpakaian.

Lebih dahsyat, berbogel menjadi satu perkara biasa bagi setengah artis barat. Filem-filem lucah dan bogel menjadi indutri yang menguntungkan. Sangat malang apabila kegiatan jahat seumpama ini telah menjadi industri yang menjadi sumber pendapatan yang lumayan. Ia pasti melahirkan para pejuang yang berjuang mempertahankannya. Mereka tentu sanggup membunuh untuk memastikan industri yang menjadi sumber makan-minum ini tidak roboh dan hancur. Namun, disinilah perlunya lahir para pejuang kebenaran bagi menghancurkan industri syaitan ini. Allah berfirman:

Maksudnya: “Dan orang-orang yang kufur berperang di jalan taghut kejahatan mereka, dan orang-orang yang beriman berperang di jalan Allah. Maka perangilah pembantu-pembantu syaitan. Sesungguhnya tipu daya syaitan amat lemah.

No comments: